SpørgsmålUdskriv

Spørgsmål og svar

Fra en lærer!
Tilbage til oversigt
 
jeg har nu været lærer i snart 16 år,10 år i efterskoleverdenen og de sidste 6 år i folkeskolen. Og aldrig har jeg været stillet over for et "problem" som det jeg blev i dag. En dreng i 7 klasse brød grædende sammen og vi gik ind for at tale sammen. Efter lang tids snak fortalte han mig, at han troede han var bøsse. Han følte sig ikke tiltrukket af pigerne andet end som gode venner. Men han var derimod meget forelsket i et par af drengene i klassen. På gode dage havde han det godt med at det var sådan, og på dårlige var han virkelig bange. Vi havde en længere snak om tvivlen omkring ens seksualitet i puberteten. Jeg har ikke slået det hen med pjat, men taget ham dybt alvorlig. Hvordan rådgiver jeg bedst en 13-årig dreng, hvor kan vi evt. finde litteratur, som kan hjælpe ham til at finde ud af sin egen seksualitet?
Jeg fik lov til at snakke om disse ting med en virkelig god mandlig kollega, så vi kunne vende og dreje denne mundfuld. Jeg skylder også at fortælle at drengen gik derfra og fortalte at knuden omkring hjertet og i maven var næsten væk.
 
 
Tak for din mail. Jeg må indrømme, at jeg blev glad over at læse din mail og oplevelse. Glad forstået på den måde, at jeg synes, det er så positivt, at din elev tør åbne sig op overfor dig. Jeg kan selv huske, da jeg for nogle år tilbage erkendte overfor mig selv, at jeg var lesbisk. Jeg sprang selv ud i folkeskolen.

For mit vedkommende var der en stor angst for, hvad andre ville sige til mine tanker og følelser, som de måske ikke ville bryde sig om. Det er kendetegnede, uden selvfølgelig at ville generalisere, at en del unge homoseksuelle føler sig meget alene omkring deres tanker og følelser. De går alene med al den tankevirksomhed, som optager dem konstant. Jeg kan selv huske, at jeg følte mig meget anderledes og i starten også forkert i forhold til mine klassekammerater. derfor synes jeg, at det er meget positivt, at din elev tør åbne sig op overfor dig og fortælle om det, som er allermest sårbart. For man er meget sårbar i den fase. Alle tanker som forældres, søskendes og klassekammeraters reaktion farer rundt i ens hoved, men ligeså meget tanker om man er helt alene i verden!

For det første synes jeg, at du har gjort det helt rigtige, nemlig at tale med ham om det og tage ham alvorligt. Du kunne ikke have fået nogen bedre tilbagemelding end, at han siger til dig, at knuden omkring hjertet og maven er væk. Du har formået at lette ham for de tanker, som har overvældet ham i lang tid. Du har gjort det vigtige, nemlig at skabe et rum hvor han kan få sat ord på alle de tanker, som for ham kan synes diffuse og skræmmende. Du er sandsynligvis den første, han har fortalt disse tanker til.

Der er flere ting, du kan gøre. Under Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske findes en Ungdomstelefon, hvor unge homoseksuelle hver tirsdag aften mellem kl. 19 og 21 sidder på tlf. 33360080. Din elev kunne måske have lyst til at ringe og snakke med en af dem. Der er mulighed for at være aldeles anonym. Her har han muligheden for at komme til at tale med en, som har gennemgået de samme tanker som ham selv. Hvis han endnu ikke har lyst til at ringe, for nogen gange kan det være svært at snakke om det, så er han velkommen til at sende en email til os. Altså bruge den samme funktion, som du har gjort, ved at skrive til os.

Vigtigst af alt er nok at sikre sig, at han kun gør, hvad han selv har lyst og er parat til. Måske har han mere brug for at snakke lidt mere med dig om det. Snakke med en som han er fortrolig ved. Som du selv foreslår, kan en mulighed være at låne nogle bøger.

Jeg ved, at der findes en bog, som hedder "Og vi skilter med det". Jeg kan ikke på stående fod huske hvem, der har skrevet den. Jeg mener, at de er 3-4 forfattere, som selv er homoseksuelle. Bogen udkom omkring 1990, og i den er der flere unge homoseksuelle, som fortæller deres "spring ud" historier. Selvom den er gammel, så er det stadig de samme temaer, som gør sig gældende i dag. Et andet forslag kunne være, at din elev surfede lidt rundt på vores hjemmeside. På www.ungdomsgruppen.dk har vi flere "spring ud" historier liggende. det vil ganske givet være nyttigt og rart for ham at læse og høre om andre unge, som har haft eller har de samme tanker som ham selv. Jeg kan selv huske, hvor rart det var at erfare, at man ikke var alene.

Nu ved jeg ikke fra hvilken del af landet han kommer fra, men på vores hjemmeside kan man se, hvor den nærmeste ungdomsgruppe for unge bøsser og lesbiske ligger henne. Jeg startede selv i en ungdomsgruppe, da jeg var 15, og det var så rart at møde andre homoseksuelle på min egen alder. Igen skal han selv være parat og have lyst til at møde op et sådant sted. jeg kan kun anbefale det.

Som sagt er det vigtigt ikke at presse ham til de forskellige ting, men nu har du fået lidt mer-viden, som du kan dele med ham. Ud fra at I to snakker om det, kan han jo finde ud af, hvad han har lyst til.

Som en mere langsigtet idé kunne det være at kontakte Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske og høre, om der i nærheden af din skole findes en Gå ud-gruppe. En Gå ud-gruppe er bøsser og lesbiske, der tager ud på uddannelsesinstitutioner for at fortælle om hvordan det er at være homoseksuel. Denne idé er ikke bare givende for de unge homoseksuelle, som sidder blandt tilhørerne, men også for resten som måske får gjort op med nogle fordomme.

Til sidst vil jeg bare give dig en masse ros for din måde at tackle dette her på. Du har uden tvivl hjulpet den dreng mere end du aner.


1999 - 2018 © ungdomsgruppen.dk
- om os - links - tekniske problemer?
SG