SpørgsmålUdskriv

Spørgsmål og svar

Bange for forældres reaktion!
Tilbage til oversigt
 
Hvordan for man fortalt, at man er homoseksuel? jeg er bange for mine forældres reaktion, specielt min mors. hvad kan jeg gøre?
 
 
Først og fremmest vil jeg sige tillykke med at du har fundet mod til at springe ud overfor digselv. Det kan godt lyde underligt, men vi er jo selv den første vi skal have til at acceptere hvad vi er, før vi kan begynde at fortælle det til andre. Og det kan godt være hårdt i sig selv at tage ordet i sin egen mund, og sige "Jeg er homoseksuel." Jeg ville ønske at jeg kunne give dig et svar som bare ville gøre det nemt for dig at springe ud overfor dine forældre. Men det kan jeg desværre ikke. Jeg vil dog gøre hvad jeg kan for at give dig lidt idéer til hvad du kan gøre.

Jeg kender ikke én bestemt måde der er den mest perfekte måde at klare den med forældrene på. Men jeg kender mange forskellige versioner som jeg har hørt om fra de mange hundrede unge jeg har været intro-guide for i Ungdomsgruppen i København. Hver af historierne er forskellige og hver situation har været en del af hvorfor det netop skete på dén måde for hver enkelt person. Men én ting har været fælles for næsten alle dem jeg har talt med. Forældrene har reageret godt! (Du kan læse nogle af historierne på vores site under punktet: Spring Ud - hvor du måske kan finde inspiration til hvordan du kan gøre)

Nu ved jeg jo intet om dine forældre og det forhold I har til hinanden, men det er jo ganske alm. at man har svært ved at tale følelser med forældre som jo kommer fra en anden generation. Der er det nemmere med sine venner som man har mere til fælles med. Det er også helt naturligt at du frygter hvordan dine forældre nu vil reagere. Vil de blive vrede, skuffede, frastødte? Det er oftest disse tanker man har. Og vi vil jo allesammen gerne leve op til det vores forældre forventer og håber.

Som udgangspunkt er der selvfølgelig ingen forældre der ØNSKER for deres barn at han/hun skal være homoseksuel. Forældre kan ofte have nogle fordomme om hvordan det må være at leve som homoseksuel. Men har de også gjort sig tanker om hvordan det må være for dig hvis du skal undertrykke din seksualitet, leve et dobbeltliv, lyve overfor dine forældre og måske endda gifte dig med en som du ikke elsker. Det kan da ikke være forældrenes ønske for deres søn/datter.

Det lyder måske som en kliché, men det er også vigtigt at understrege at den tid du har gået og tumlet med tankerne om det at være homoseksuel, den tid har du samtidig brugt på at vænne dig til tanken. Nu føler du dig så helt overbevist og har lyst til at alle andre selvfølgelig også skal dele din glæde, men her må du så være large nok til at dine forældre også får tid til at vænne sig til tanken. Så selvom deres umiddelbare reaktion måske ikke bliver så glædesstrålende som du drømmer om/håber på så behøver det ikke være et tegn på at de aldrig vil blive gode igen. Det kan være at de bare skal have lidt mere tid til at sunde sig ovenpå overraskelsen. Det ved jeg i hvert fald at min egen far havde brug for.

Jeg kan ingen garanti give dig for hvordan dine forældre vil reagere, men min erfaring (baseret på over 300 unge jeg har rådgivet) viser at næsten alle forældre tager det godt. Jeg har kun stødt på tre tilfælde hvor det gik galt, og af de tre gik det hurtigt over for de to af dem, efter at forældrene havde vænnet sig til det, og den sidste havde forældre der var Jehovas Vidner, så han har desværre ikke meget kontakt med sine forældre mere. Men dermed kan du nok se at forældre i dagens Danmark næsten altid reagerer godt.

Hvornår er du klar til det næste store skridt? Det er kun noget du selv kan afgøre med dig selv. Hvis du ikke føler dig klar, syntes jeg du skal vente. Et udspring bør ikke ske før du selv er helt klar.

Hvad kan du så gøre nu?

Nu skriver du ikke hvor i landet du er fra, så jeg må nøjes med at henvise dig til vores kort på www.ungdomsgruppen.dk hvor du kan klikke på den by der er nærmest dig og derigennem finde den nærmeste gruppe for homoseksuelle. Det kan måske hjælpe dig til at få opbygget det mod du har brug for til at fortælle dine forældre det.

Nogle gange kan det godt føles somom man er den eneste ene unge homoseksuelle i hele byen, men det er du altså ikke! For hvis du kigger på vores hjemmeside under punktet: "Urning" kan du finde en lille tabel, hvor du kan slå op på netop din kommune og se hvor mange unge homoseksuelle der statistisk set er i byen. (Bemærk tallene er statistiske, så det er ikke en registrering af unge!)

Men hvad hjælper det så på din situation at se hvad vores statistik påstår? Ikke meget, men det kan da give dig et fingerpeg om hvor mange andre der sidder i dit område og også kigger langt efter andre homoseksuelle.

Du er velkommen til at skrive igen hvis du vil spørge om mere, eller fortælle os hvordan det går. Hvis du har brug for at snakke med en ung bøsse eller lesbisk kan jeg anbefale Ungdomstelefonen, som du kan ringe anonymt til, på 3336 0080 tirsdage kl. 19.00-21.00. Du har desuden mulighed for at ringe til Rådgivningen på 3313 1948 torsdage kl. 18.00-20.00.

Og til slut vil jeg minde dig om at du allerede er kommet et stort stykke af vejen. Du har sprunget ud for dig selv. Tillykke med det. Og jeg håber at det kommer til at gå lige så godt for dig som det gør for de fleste.


1999 - 2018 © ungdomsgruppen.dk
- om os - links - tekniske problemer?
SG